Špekové knedle
příloha
1 ks brambory
1 sklenice sterilované zelí
1 lžíce drcený kmín
1 lžíce cukr
těsto
mletý černý pepř
1 lžička soli
30 dkg hrubá mouka
2 - 3 ks cibule
1 lžíce ocet
drcený kmín
40 dkg slanina
1 hrst sekaná petrželka
3 dl mléko
3 ks vejce
10 ks rohlík
Příprava špekových knedlíků
Nejprve si nakrájíme 10 rohlíků na kostičky. Libovou uzenou slaninu, popřípadě uzené koleno, taktéž nakrájíme na kostičky. Dále si připravíme asi 3 dl mléka, do kterého rozklepnemež vejce. Pak směs osolíme a rozkvedláme. Cibule oloupeme a nasekáme najemno.
Ve vyšší pánvi osmažíme cibule. Přidáme slaninu nebo uzené, které na cibulce trochu osmažíme, přidáme hodně petrželové natě a osolíme, opepříme a přidáme také drcený kmín. Nakrájené rohlíky dáme do mléka s rozšlehanými vejci, přidáme osmažené uzené a zahustíme hrubou moukou. Vypracujeme hladké těsto.
Ze špekového těsta uděláme koule. Špekové knedlíky zavaříme asi 10 minut ve vroucí vodě. Z tohoto množství je 24 ks knedlíků.
Příprava zelí
Sterilované zelí slijeme a pokrájíme. Dáme ho do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme trochu octa, drceného kmínu a trochu cukru. Zelí povaříme a zahustíme strouhaným syrovým bramborem. Ke špekovým knedlíkům se toto zelí výborně hodí.
Špekové knedlíky rozpůlíme a podáváme se zelím a smaženou cibulkou na sádle. Špekové knedlíky se zelím podáváme teplé.
Je to hlavní pokrm, ale můžeme k nim podávat kachnu nebo husu .. 🙂
|